Letnja škola „Sveti Sava“ – Jubilej – 1995 – 2015

Centar za Srbe u rasejanju „Sveti Sava“ iz Beograda na konkursima , ranije, od Ministarstva za veze sa Srbima izvan Srbije, kasnije , Ministarstva za dijasporu, pa Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu, Ministarstva prosvete i nauke, i ove godine Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Vlade Republike Srbije, dobijao je saglasnosti i određena materijalna sredstva već godinama unazad za ostvarivanje projekta Letnja škola „Sveti Sava“ – škola srpskog jezika i kulture za decu i mlade iz dijasporei Srbije –
Plakat- Ls ssava2013Letnja škola „Sveti Sava“ je organizovan kreativan boravak u otadžbini dece i mladih Srba iz rasejanja uzrasta od 8 do 18 godina. Održava se za vreme raspusta. To je škola srpskog jezika i kulture. Osnovana je 1995. godine i predstavlja prvu školu ovakve vrste tada u Jugoslaviji, danas u Srbiji. Do sada je imala više od 2 000 polaznika iz mnogih zemalja sveta: iz Austrije, Australije,Albanije, Nemačke, Italije, Kanade, Mađarske, Norveške, Rumunije, Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Francuske, Velike Britanije, Švajcarske i Švedske. Organizuje je i vodi profesorka Radmila Kunčer u okviru Centra za Srbe u rasejanju „Sveti Sava“ iz Beograda.
Model škole se sastoji u tome da se pre podne održavaju časovi (čas srpskog jezika, čas književnosti i istorije čas), a posle podne radionice, sportske aktivnosti i susreti sa znamenitim ličnostima srpske kulture (sa književnicima, glumcima i drugim poslenicima kulture). Mladi i stručni nastavnici vode manje grupe učenika i sa njima razgovaraju (glume, pevaju, slikaju). Na časovima deca se ne ocenjuju, ne proverava im se znanje, već se podstiče radoznalost i razvija ljubav prema srpskom jeziku. Ujedno organizuju se i izleti do obližnjih spomenika kulture, manastira, muzeja (manastira Pokajnice, Koporina, do Radovanjskog luga, Aranđelovca, Topole i Beograda). Program je uokviren dvema priredbama: priredbom dobrodošlice i završnom svečanošću.
Glavni cilj Letnje škole „Sveti Sava“ je da deci i mladima iz dijaspore omogući da u centrima srpske duhovnosti uče srpski jezik i ćirilicu, upoznaju običaje i kulturu svoga naroda na njegovim izvorima, a deci iz Srbije da razmene iskutstva sa vršnjacima iz drugih krajeva sveta i upoznaju vrednosti različitih kultura.
U dosadašnjem radu, Letnja škola „Sveti Sava“ odnegovala je više hiljada polaznika. U svom izvornom obliku projekta Škole, smeštaj dece i mladih bio je u domovima njihovih vršnjaka širom Srbije (u Azanji, Selevcu, Kusatku, Svilajncu, Petrovcu na Mlavi …). Mnoga prijateljstva mladih iz dijaspore i Srbije i danas traju, ona su potka očuvanju nacionalnog identiteta. Vremena su se menjala, i program Škole se prilagođavao vremenu. Od 2012. godine Letnja škola „Sveti Sava“ se realizuje u Beogradu, uz pomoć Ministarstva prosvete i nauke prostor za izvođenje programa Škole i smeštaj školaraca obezbeđen je u Domu učenika „Jelica Milovanović“.plakat-2012
Ističemo da je želja i namera Radmile Kunčer, osnivača i autora projekta Letnje škole „Sveti Sava“ da, uz finansijsku pomoć državnih institucija, vrati školu u izvorni okvir: u kuće srpskih domaćina gde nezaboravnim mirisima miriše prava Srbija.
Letnja škole „Sveti Sava“ je primer obrazovanja i jačanja nacionalnog i kulturnog identiteta mladih naraštaja.
Plan proslave:
Jubilej Letnje škole „Sv. Sava“ 1995 – 2015.

I -Realizacija projekta Letnje škole „Sveti Sava“
– škola srpskog jezika i kulture za decu i mlade iz dijaspore i Srbije –

Vreme: 04.do 13.07. 2015.
Mesto: Beograd , Krunska 8 – Dom učenika „Jelica Milovanović“

II – Objavljivanje monografije– Dve decenije Letnje škole „Sveti Sava“
Jubilej – 1995 – 2015
Pripremamo za štampanje monografiju o dosadašnjem radu Letnje škole „Sveti Sava“ povodom jubileja .
Važno:
Pozivamo sve dosadašnje polaznike, roditelje i nastavnike da nam dostave njima drage fotografije i pisane tekstove o Školi.

Vreme : za Sajam knjiga u Beogradu – poslednja nedelja oktobra
Promocija Monografije – 31 oktobar 2015. na Sajmu knjiga

III – Vikend u Azanji –.
Susret sa dosadašnjim polaznicima Letnje škole „Sveti Sava“
Vreme: 26. i 27. septembar 2015.
Mesto: Azanja – Osnovna škola „Radomir Lazić“ u Azanji

Organizujemo program u trajanju od dva dana povodom jubileja : susret sa dosadašnjim polaznicima Letnje škole „Sv. Sava“ – 1995 – 2015.
Cilj nam je da okupimo što više dosadašnjih polaznika Škole gostiju i domaćina i da se svi zajedno prisetimo događaja i pokažemo šta je za sve nas značila Letnja škola „Sv. Sava“.
Jubilej Letnje škole „Sv. Sava“ 1995 – 2015.
škole srpskog jezika i kulture za decu i mlade iz dijaspore i Srbije
Vikend u Azanji –
Susret sa dosadašnjim polaznicima Letnje škole „Sveti Sava“
Vreme: 26. i 27. septembar 2015.
Mesto: Azanja – Osnovna škola „Radomir Lazić“ u Azanji
Beograd – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu
Smed. Palanka – Opština

Program:
26.09. 2015. – Subota:
– 10č. Doček gostiju u Osnovnoj školi „Radomir Lazić“
– 11č. Razredni čas – profesor, Radmila Kunčer
– 12č. Polazak za Beograd – prijem u Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u
regionuplakat-2011
– 14č. Obilazak Hrama Sv. Sava i susret sa starešinom Hrama
– 15č. Obilazak Avale
– 21č. Azanja – Seoska kafana – Večara i duženje

27.09. 2015. – Nedelja
-11č. Polazak- Velika Plana:
– obilazak manastira Pokajnice i Koporina
– Radovanjski Lug – obilazak crkve i mesta ubistva Karađorđa
-14č. Prijem kod predsednika Opštine Smederevska Palanka
-15č. Vozdviženje Časnog Krsta – Krstovdan – obilazak Crkve
– 16č. Slobodno vreme – tradicionalni vašar u Smederevskoj Palanci

 

TOP